Fijne feestweken

FeestwekenslaapNa Sinterklaas gaat Nederland op standje ‘Feestdagen’. We komen met zijn allen in een eindejaarssfeer, waarin terugblikken, jaaroverzichten en goede voornemens de boventoon voeren. In het werkveld zijn ‘de feestdagen’ het ijkpunt voor óf nog even een enorme bak stress óf het Grote Loslaten. Hoe vaak moet er niet nog iets af zijn ‘voor de feestdagen’, en hoe vaak wordt er nu niet iets ‘over de feestdagen heen getild’? Je zou er spierballen van gaan kweken.

De feestdagen spelen zich al lang niet meer alleen af tussen kerst en oud op nieuw. Vakantiedagen moeten op in die week aan de voorkant, en aan de achterkant duurt de kater op zijn minst tot 2 januari. En als die op een donderdag valt, zoals in 2014, kun je er gerust op rekenen dat op 6 januari de nieuwjaarsborrel is, en dat alles pas op 7 januari langzaam in gang trekt. De feestdagen worden zo 3 feestweken. “Fijne feestweken!” zou de nieuwe wens moeten zijn.

Wij projectaandrijvers gruwelen hiervan. Weer 3 weken verloren. Je wil door, maar het is vechten tegen de bierkaai. Er is geen kruid tegen gewassen, zo is het en zo zal het gaan. Maar acceptatie brengt verlichting, dat is ook waar. Zodra ook ik besef dat de feestweken écht zijn aangebroken en kan accepteren dat er niks meer gebeurt dit jaar, komt er rust in mijn hoofd en kan ik me ook aan de eindejaarsgedachten gaan overgeven.

Maar nog even niet. Toch kijken of er nog stapjes gezet kunnen worden tot 24 januari. Nou vooruit, tot aanstaande vrijdag dan. Laat ik nu niet roomser worden dan de paus.

Ik moet trouwens nog een kerstborrel organiseren…..

Geef een reactie