Alles over het kasteel

VertrouwelijkheidZo, ik denk dat deze kop best wel wat geïnteresseerden naar mijn blog trekt. Het is de vraag die mij het meeste gesteld wordt: “En, hoe gaat het met het kasteel?” (bedoeld wordt Kasteel Gemert, ik mag mij met de herbestemming ervan bemoeien). Een erg interessant proces, anders dan alle andere processen waar ik mee te maken heb, en daar wil ik graag over vertellen. Maar hoe ver kun je hierin gaan, in het algemeen bij projecten?

Vertrouwelijkheid

Het is doorgaans niet in het belang van een opdrachtgever om de handel en wandel binnen een project te bespreken in een café of bij de naborrel van een vergadering. Ik houd het dan ook vaak bij een algemene omschrijving van de voortgang. ‘Het gaat goed’, of ‘het loopt stroef’ of ‘het is spannend’ met een korte toelichting daarop. Dat is wel eens onbevredigend. In het voorbeeld van kasteel Gemert zou ik de mensen graag vertellen over de gesprekken die er zijn met allerlei partijen, de denkwijzen ten aanzien van de politiek en de moeilijkheden en uitdagingen die op ons pad komen. Maar zeker bij zo’n mediagevoelig onderwerp kan dat verkeerd uitpakken en publiciteit genereren waar de nieuwsgierige goegemeente wel, maar het project niet mee gediend is.

Dus ben ik voorzichtig. Dat was ik trouwens al als ambtenaar. En soms zit ook ik op mijn praatstoel (laat ik me vooral niet roomser voordoen dan ik ben), en komt er meer uit mij dan normaal. In de juiste omgeving, op het juiste moment en met de juiste persoon is het soms lekker om wat loslippiger te zijn. Het kan zelfs nuttig zijn en tips of nieuwe inzichten opleveren. Maar meestal is het mondje dicht. Het heeft me bij monde van een van mijn opdrachtgevers al eens de charmante ondertitel ‘betrouwbaarder dan de Nederlandsche Bank’ opgeleverd. Dat lijkt me ook wel wat waard, eerlijk gezegd.

Resultaten zien

De ‘keerzijde van de medallie’ is wel: ik kan zo verrekte weinig laten zien van waar ik mee bezig ben. Het gros van mijn werkzaamheden onttrekt zich aan de openbaarheid, en dat moet ook zo zijn. Het is af en toe ook gewoon te saaie kost om het over te hebben, laten we wel wezen. De resultaten komen later, veel later vaak. Als er iets gebouwd, heringericht of herbestemd is. Met het resultaat zichtbaar op tafel kan ik ook beter vertellen wat mijn rol is geweest; dat heb ik gemerkt in mijn verhaaltje over de EVZ Esperloop.

Nee, ik kan niet met enige regelmaat krachtige logo’s laten zien, fonkelende websites, mooie tuinen of luxueuze zwembaden. Dat vind ik jammer, maar het is zoals het is (misschien verandert dit nog ooit, wie weet). De enige remedie is: zo snel mogelijk zoveel mogelijk resultaten behalen. Dat proberen we dan maar te doen.

En oh ja, wat kasteel Gemert betreft: alles komt goed.